En studie (Naik TD, 2022) gjordes på de som upplevde IBS-besvär, och delades in i två grupper. Ena gruppen fick fullständig ayurvedisk behandling medan den andra fick enbart en ayurvedisk ört, som alla skulle ta på samma sätt innan de åt sin mat. Båda grupper fick uppföljning var femtonde dag och skulle följa behandlingen i två månader.
Resultatet visade att den grupp som fick fullständig ayurvedisk behandling fick betydligt större resultat i form av bättre mående än den andra gruppen, och upplevde förbättring i sina symtom så som minskad uppblåsthet, diarré så väl som minskad förstoppning. Båda grupperna fick goda förbättringar i blod- och avföringsparametrar.
Studien ger en indikation på hur viktigt det är att ayurveda behandlingen utförs i sin helhet, och inte bara på en punkt. Ayurveda handlar om att lösa symtom eller sjukdomsbesvär från roten av problemet och inte bara punktbehandla en sak, även om matsmältningen ofta ligger till grund för resten, så behövs flera interventioner för fullständiga resultat. Den ger också en god bild om hur viktigt det är med uppföljning, och att lägga ner tid och kraft på att faktiskt komma till bukt med problemet. Att gå på uppföljning på slentrian med flera månaders mellanrum kan med andra ord visa sig ganska ineffektivt.
Genom att gå var femtonde dag och justera behandlingen efter resultat kunde deltagarna få ut ännu mer av ayurvedan. Att gå ofta, åtminstone en gång i månaden, kan vara bra i början av ayurvedisk behandling, tills klienten kommer in i den ayurvediska livsstilen och känner sig bekant med örtbehandling, så att klienten i ett senare skede kan vara mer självgående och kanske komma på återbesök med längre mellanrum. Det beror förstås på symtombilden och klienten ska alltid känna in förändringar som rör symtombilden och då gå vid behov. Alla har inte heller råd att gå ofta, så det är viktigt att ayurvediska behandlare och rådgivare kan ge klienten råd som hen kan ta med sig i sin vardag även i ett tidsperspektiv.
Ayurveda kan på flera sätt bidra till att förbättra symtomen på Irritable Bowel Syndrome (IBS) genom flera interventioner som fokuserar på att återställa balansen i kroppen. Genom att använda sig av en kombination av örter, kostförändringar och livsstilsjusteringar kan Ayurveda ge lindring från IBS-symtom på ett naturligt sätt.
En viktig del av Ayurvedisk behandling för IBS är att identifiera och balansera individens unika kroppskonstitution. Genom att göra detta kan man anpassa behandlingen för att passa personens specifika behov och förbättra matsmältningssystemets funktion. Det finns alltså inte heller "en lösning" som fixar allt för alla personer, utan olika kroppar behöver olika råd. Därför kan det hända att den ena gruppen i studien som bara fick en ört att ta innan maten, inte fick lika mycket fördelar av behandlingen, för att behandlingen inte skräddarsyddes tillräckligt.
Ayurvediska örter och kosttillskott används för att stödja en sund matsmältning och lindra magbesvär såsom gaser, uppblåsthet och buksmärta, vanliga symtom vid IBS. Till exempel kan örter som ingefära, pepparmynta och triphala användas för att lugna magen och främja en jämnare matsmältning. Dessutom betonar Ayurveda vikten av en balanserad och närande kost.
Genom att undvika livsmedel som kan trigga IBS-symtom och istället inkludera lättsmälta och fiberrika livsmedel kan man stödja en mer harmonisk matsmältning. För att minska stress, som ofta kan förvärra IBS-symtom, rekommenderar Ayurveda avslappningsmetoder såsom yoga, meditation och andningsövningar. Dessa tekniker kan bidra till att balansera nervsystemet och minska kroppens känslighet för stressrelaterade utlösare.